Pioneer Courthouse Square

Founding partners of the firm, Dave Soderstrom and Marc Bevens, served on the original design team for Pioneer Courthouse Square, a large, outdoor public plaza designed by the late Will Martin. This project gave Soderstrom Architects the unique opportunity to participate in the creation of a vital and central outdoor “room” that captures the spirit of unification and diversity in Portland.

Previously a parking lot, Pioneer Courthouse Square has since earned its title as “Portland’s Downtown Living Room.” The lower Square is used for large performances and a speaker’s podium is provided for smaller gatherings. The square has many design features that invite people to visit or stop there, but it is also designed to support pedestrian traffic and Portland’s transit system.

CLIENT

City of Portland

PROJECT TYPE

Public Plaza

CONSTRUCTION TYPE

New Construction

LOCATION

Portland, Oregon

SIZE

40,000 SF

COMPONENTS

public plaza, fountain, outdoor seating

More Projects

Boulder Falls Inn

Samaritan Health Services

Munro Scheduling Center

Bonneville Power Administration

Oregon Research Institute

Trammell Crow Company

Broadway Rose Theatre

Broadway Rose Theatre Company

More Projects

Boulder Falls Inn

Samaritan Health Services

Munro Scheduling Center

Bonneville Power Administration

Oregon Research Institute

Trammell Crow Company