Willamette High School Science Complex

The Willamette High School Science Complex is one of the first LEED certified K-12 public school buildings in the Southern Willamette Valley. Built on a very tight, occupied site, the project required careful phasing to keep the existing science labs functioning while the new ones were built. Oriented north-south for maximized energy efficiency and daylighting, the building incorporates angled walls to control west-facing solar gain in the lab areas. While the initial scope only called for a remodel of the existing administration department, Soderstrom was able to incorporate enough project efficiencies to allow the budget for an entirely new administration wing. The previously “hard to locate” administration entrance has now become the building’s focal point, accentuated by its angular design. The new science and administration complex provides a modern and exciting identity for Willamette High’s main entrance and a better, more secure experience for all building users.

CLIENT

Bethel School District

PROJECT TYPE

High School

CONSTRUCTION TYPE

New Construction

LOCATION

Eugene, Oregon

SIZE

36,785 SF

COMPONENTS

Classrooms, labs, lecture hall, administrative offices

SUSTAINABILITY

LEED Certified

More K-12 Work

Malabon Elementary School

Bethel School District

Valley Catholic K-8 School

sisters of st. mary of oregon

Fairfield Elementary School

Bethel School District

Straub Middle School

Salem-Keizer School District

Kalapuya Elementary School

Salem-Keizer School District

More K-12 Work

Malabon Elementary School

Bethel School District

Valley Catholic K-8 School

sisters of st. mary of oregon

Fairfield Elementary School

Bethel School District

Straub Middle School

Salem-Keizer School District