St. John Francis Chapel

Regis University’s intent for this project was to replace their small campus chapel with a signature piece of architecture that reflects both the faith of this Catholic institution and the surrounding beauty of Denver.

Soderstrom Architects designed the chapel with a unique plan that places the altar at the center of the building. This encourages the processions to move from the narthex out and around the sanctuary to the northern apse, descending a ramp, then turning to face the altar to be seated. The main floor level is less than 11,000 SF, but seating can comfortably expand from 150 to 530 people, utilizing two saddlebags to the east and west of the main sanctuary. Up to 630 people can be seated when the narthex is also used.

CLIENT

St. John Francis Chapel

PROJECT TYPE

Church

CONSTRUCTION TYPE

New Construction

LOCATION

Denver, Colorado

SIZE

14,000  SF

COMPONENTS

sanctuary, narthex, prayer chapel, courtyard, bell tower

More Faith Based Work

Basilica at Kibeho

Bishop Celistine

St. Alexander Church Expansion

St. Alexander Catholic Church

Church Addition and Master Plan

St. James Catholic Church

More Faith Based Work

Basilica at Kibeho

Bishop Celistine

St. Alexander Church Expansion

St. Alexander Catholic Church