Clark Library

The Clark Library renovation transforms an outdated facility into a vibrant intellectual commons that supports modern digital technology, fosters individual and group study in a variety of settings, adds classroom space, and creates a safer environment through seismic and code upgrades. Following the renovation, patronage of the library has increased 109%. Energy-efficient lighting and a chilled beam mechanical system, along with the increased daylight from a focal skylight and new window wall, have resulted in significant power savings. Additional sustainable improvements such as a reflective roof surface, the reuse of 800 yards of crushed concrete from other campus buildings, and user-based power access in tables contributed to LEED silver certification.

CLIENT

University of Portland

PROJECT TYPE

Library

CONSTRUCTION TYPE

Renovation, Addition

LOCATION

Portland, OR

SIZE

56,000 SF

COMPONENTS

Multimedia labs, group study space, individual study space, faculty offices, classroom/event space, book stacks

SUSTAINABILITY

LEED Silver

More Higher Education Work

Clark Library

University of Portland

Clarke Hall

Regis University

Bauccio Commons

University of Portland

Lund Family Hall

University of Portland

Beauchamp Recreation Center

University of Portland

More Higher Education Work

Healthcare Occupations Center

Linn-Benton Community College

Residence Village

Regis University

OregonTech Wilsonville Campus

Oregon Institute of Technology

Village for Sustainable Living

Oregon Institute of Technology